Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137
zaprasza wszystkich gimnazjalistów wraz z opiekunami na warsztaty organizowane w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery.
Celem przedsięwzięcia jest przybliżenie uczniom gimnazjów zawodów branży spożywczej oraz zaprezentowanie oferty edukacyjnej szkoły.
Warsztaty odbywać się będą w dniach:
od wtorku 18.10.2016 r. do piątku 21.10.2016r. w godzinach od 10.00-14.00.
Tematyka warsztatów:
- Dekorowanie deserów mlecznych z zastosowaniem elementów kuchni molekularnej.
- Wytwarzanie wafli.
- Produkcja drobnych wyrobów cukierniczych m.in:
- różki hawajskie
- mini-kopce kreta
- cakepops, czyli ciastko na patyku.
Kształtowanie i wypiek wyrobów drobnych piekarskich, np. rogale, chałki, precle.
Przewidywany czas trwania zajęć warsztatowych ok. 1 godz. Grupy chętne do udziału w warsztatach proszone są o wcześniejsze zgłoszenie.
Wskazane jest, aby uczniowie biorący udział w warsztatach posiadali ochronne stroje robocze, np. białe t-shirty.
Ponadto dla gimnazjalistów odbędzie się pokaz badania składników pokarmowych żywności, w nowoczesnej pracowni analizy żywności.
Dodatkową atrakcją będzie też Konkurs dla gimnazjalistów połączony z prezentacją „Co wiem o pieczywie?”
Serdecznie zapraszamy.
Osoby do kontaktu:
Elżbieta Szudrowicz tel. 600 934 181
Katarzyna Wojtalik tel. 519 194 619
Opracowanie:
Zespół ds. promocji ZSPS
Danuta Urbaniak konsultant ŁCDNiKP