Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim

2. Adres szkoły i dane do kontaktu

97-200 Tomaszów Mazowiecki

ul. Św. Antoniego 57/61

44 72 44 336

e mail zsz2tom@poczta.onet.pl

http://www.zsp2.nasztomaszow.pl/

3. Imię i nazwisko dyrektora szkoły.

Mariola Przybylska

4. Imię i nazwisko osoby do kontaktu w sprawie kształcenia modułowego.

Bożena Stec

5. Kierunki kształcenia w szkole.

Technikum nr 2 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim

Technik ekonomista,

Technik handlowiec

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik organizacji reklamy,

Technik obsługi turystycznej

Wg starej podstawy programowej – klasy III i IV dodatkowo:

Technik żywienia i gospodarstwa domowego, Technik organizacji usług gastronomicznych, Kucharz,

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 2 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica:

Kucharz,

Sprzedawca,

Piekarz,

Cukiernik.

6. Kierunki kształcenia w systemie modułowym.

Technik ekonomista,

Technik handlowiec,

Technik obsługi turystycznej

7. Dodatkowe informacje o szkole.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica jest najstarszą szkołą zawodową w Tomaszowie Mazowieckim. Pomaga wszystkim uczniom w pełnym rozwoju ich talentów, kreując cenionych specjalistów zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy. Dzięki posiadanej bazie dydaktycznej, wysoko wyspecjalizowanej kadrze pedagogicznej oraz ścisłej współpracy z pracodawcami możliwe jest prowadzenie zajęć w formie laboratoryjnej i warsztatowej, przez co – przyszły pracownik działa w sposób praktyczny w warunkach rzeczywistych  lub do nich zbliżonych. Sprzyja to podwyższeniu efektywności kształcenia, a także potwierdzaniu kwalifikacji  w zawodach ekonomicznych, gastronomicznych, turystycznych i usług reklamowych. Systematyczny rozwój szkoły jest efektem ciągłych poszukiwań nowych rozwiązań metodycznych i organizacyjnych oraz poszerzania i uatrakcyjniania oferty kształcenia.

 

Od roku 2010/2011 wdrożone zostało kształcenie modułowe w zawodzie technik ekonomista, a w bieżącym 2013/2014 r. w zawodach: technik handlowiec i technik obsługi turystycznej.

Wybór modułowego programu kształcenia poprzedzony został dogłębną analizą zalet i zagrożeń, ryzyka, kosztów i możliwości. Dziś, gdy pierwsi uczniowie klas modułowych kończą czwarty etap edukacyjny w technikum, możemy podsumować proces wdrożeniowy i ocenić zmianę, która stała się naszym udziałem, dokonała się w nas - nauczycielach, naszych uczniach i zainicjowała proces zmian w bliższym i dalszym otoczeniu szkoły.

NASZE MOTTO TO:

  • INNOWACYJNOŚĆ
  • PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
  • KONKURENCYJNOŚĆ

w Regionie, Polsce i Europie

 

 

Uzupełnieniem oferty programowej szkoły są dodatkowe zajęcia edukacyjne dla uczniów realizowane wg programów modułowych: w tym zajęcia z zakresu obsługi pełnego pakietu oprogramowania finansowo-księgowego,  kadr i płac, języka obcego zawodowego, zajęcia psychospołeczne, doradztwo zawodowe. Dla uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych i turystycznych kursy: kelnerskie, barmańskie, pilota wycieczek, obsługi oprogramowania do nowoczesnego wspomagania hoteli, realizowane w latach 2011-13 i zaplanowane do realizacji na lata 2013-2015 w ramach Projektów: „Szansa na przyszłość”, „ Talent-Pasja-Mistrzostwo w branży Ho-Re-Ca, „IKAR Innowacja-Kariera-Aktywność-Rozwój”, „Mistrz kuchni – profesjonalny trening umiejętności kulinarnych”  z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX– Rozwój wykształcenia
i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 – Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.  Realizacja programów finansowanych ze środków UE pozwoliła na  pokonanie trudności techniczno–organizacyjnych, wyposażenie pracowni symulacyjnych w niezbędny sprzęt,  środki multimedialne, oprogramowanie, fachową literaturę, podręczniki do wykorzystania na zajęciach dla każdego ucznia.

 

Projekty realizowane  z  Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

  • Szansa na przyszłość
  • Talent – Pasja – Mistrzostwo w branży Ho-Re-Ca
  • Wspomaganie nauczania matematyki w technikum w oparciu o nowoczesne technologie
  • GeoGebra
  • Mistrz kuchni – profesjonalny trening umiejętności kulinarnych
  • IKAR – Innowacja – Kariera – Aktywność - Rozwój

 

Innowacje pedagogiczne

Profesjonalista w zawodzie – kształcenie modułowe; we współpracy z pracodawcami

Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo;

Razem przez wieki  - warsztaty historyczne  z korelacją języka polskiego we współpracy z Uniwersytetem im. Jana Kochanowskiego w Kielcach

Jesteśmy organizatorami etapów okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, w których uczniowie corocznie zdobywają tytuły finalistów i laureatów.

Szkoła systematyczne promuje wartość edukacji zawodowej przybliżając uczniom gimnazjów i szkół podstawowych charakterystykę zawodów usługowych podczas organizowanych systematycznie w ciągu roku warsztatów zawodoznawczych.

 

Jesteśmy bogaci w doświadczenia, którymi chętnie dzielimy się w ramach wymiany dobrych praktyk, otwarci na zmiany, świadomi, że zmiana jest nieodłącznym elementem rozwoju  i wymaga nieustannego dostosowywania.

Pokaż więcej
strzałka w dół